Europa eens over CO2 grenswaarden

Het Europees Parlement en de Raad zijn het eens geworden over de mate waarin de CO2 uitstoot van trucks de komende jaren verminderd moet worden. De industrie-vertegenwoordiger ACEA toont zich bezorgd.

Voor het eerst komen er in Europa grenswaarden aan de toegestane uitstoot van CO2.  In 2030 moet die uitstoot 30% minder bedragen dan nu in 2019. In 2025 moet de uitstoot met 15% gereduceerd zijn, aldus een bericht van de Europese Commissie. De grenswaarden zijn gesteld om zeker te stellen dat de klimaatafspraken van Parijs ook daadwerkelijk gehaald worden. Lagere uitstoot van CO2 betekent automatisch ook een lager brandstofverbruik, wat de transportsector ten goede komt.

De bedoeling van deze wetgeving is om lidstaten een gereedschap aan te reiken om subsidies op te baseren en om innovatie te stimuleren. Uiteraard wil Brussel ook  dat de Europese truck-industrie op mondiaal niveau competitief blijft. 

ACEA

Toch lijkt de vertegenwoordiger van de truck-industrie in Brussel, de ACEA, daar anders over te denken. De ACEA schrijft 'zeer bezorgd' te zijn over de nieuwe regels. "Deze doelen zijn bijzonder veeleisend, al was het maar omdat de implementatie niet alleen van de truckbouwers afhangt", aldus ACEA in een reactie. Ze bedoelt dat er in Europa nog heel veel tankstations moeten komen waar bijvoorbeeld LNG of waterstof getankt kan worden en dat er nog tal van oplaadpunten voor elektrische trucks moeten komen.

DEEL HET