Fieldlab: powerbank voor elektrische bestelauto’s

Bestelauto’s die rijden op batterijen: ze komen nog weinig voor. Dat komt vooral door de geringe actieradius van elektrische voertuigen en de lange laadtijd. Binnen Fieldlab for Connected Smart Fast Charging (CSFC) werkt Green Planet met verschillende partners aan een additionele powerbank, die volgens de aanbieders zorgt voor een grotere actieradius.

De powerbank maakt het aantrekkelijker om ook bestelauto’s elektrisch te laten rijden, zegt Green Planet. Tegelijkertijd werkt Fieldlab aan een snellaadomgeving: een omgeving die het opladen niet alleen stukken sneller, maar ook veel eenvoudiger maakt. De snellader van circa 150 kW zorgt ervoor dat je straks zo’n 250 kilometer kunt rijden na een half uur laden. Dit geldt voor de range-extender gecombineerd met de originele batterijen van de auto. Fieldlab for Connected Smart Fast Charging (CSFC) is een DKTI-proeftuin project, dat mogelijk is gemaakt door het ministerie van I&W.

 

Battery range-extender

 

Eén van de partners binnen de proeftuin is HAN Automotive Research van de University of Applied Sciences. Zij ontwikkelen – samen met partners - een battery range-extender voor zogenoemde lichte bedrijfswagens (lcv’s). “Veel mensen kopen geen elektrische bestelwagen, omdat ze bang zijn daar te weinig kilometers mee te kunnen maken. We werken samen met de andere partijen hard aan een oplossing daarvoor”, vertelt Chris Huijboom, projectmanager bij de HAN. “Door drempels weg te nemen, stimuleren we de transitie naar schoon transport. Belangrijk, ook voor onze studenten. Die nemen we daar graag in mee.”

 

Ten Kate uit Hoogeveen is één van de installateurs die geïnteresseerd is in het rijden met de elektrische bestelauto’s uit het project. “We komen veel in binnensteden, zoals Groningen, Assen en Zwolle. In de toekomst laten binnensteden alleen nog zero-emissie-voertuigen toe”, licht directeur Erik Hommes toe. “Maar dan moet je wel een batterij hebben die het ook redt tot in de binnenstad. Daarvoor hebben we echt een range-extender nodig.”

 

Snelladen

De snelladers worden geleverd door Ecocare Milieutechniek, een onderdeel van de Van der Werff Groep uit Alphen aan den Rijn. Het bedrijf heeft jarenlange ervaring met het bouwen van complete laad- en pompstations. Hiervoor werkt het bedrijf veel samen met Efacec, een Portugees bedrijf dat laadpalen voor elektrische auto’s levert. “Met een hoog vermogen en supersnel”, benadrukt directeur Dennis van der Werff. “Sneller is er op dit moment niet te vinden. We testen nu het betaalsysteem van Green Planet erop en streven ernaar dat voor de zomervakantie alles functioneert.”

Auto als oplaadpunt

 

Daarnaast willen de partijen nog een stap verder gaan door de stroom uit de battery range-extender ook te gebruiken om bijvoorbeeld apparatuur op de bouw op te laden. “Je auto als oplaadpunt”, legt Huijboom – HAN Automotive Research - uit. “Voor jezelf en voor anderen. Zo heb je ter plekke altijd stroom. Je hoeft alleen even in te prikken.”

 

 

DEEL HET