ING optimistisch over CO2 reductie

Technologische ontwikkelingen kunnen de wereldwijde energie gerelateerde CO2-uitstoot met 64% verminderen in het jaar 2050. Deze afname ligt dicht bij de internationale klimaatdoelstelling om de temperatuurstijging te beperken tot maximaal 2 graden in 2050. Dat stelt ING.

De implementatie van deze technologie kost wel tijd waardoor het tussendoel voor 2030 niet wordt gehaald. Ook bij snelle technologische ontwikkeling blijft overheidsbeleid essentieel. Niet alleen om technologie gericht op CO2-reductie te stimuleren, maar ook om negatieve bijeffecten van deze technologie tegen te gaan. Dat schrijft het Economisch Bureau van ING.

Het terugdringen van de energie gerelateerde CO2 uitstoot van 33 gigaton naar 12 gigaton in 2050 in het ‘Positive Tech Scenario’ zal volgens de ING-economen in een tweetrapsraket gaan. “Een hogere energie efficiëntie, zoals betere isolatie en processen in fabrieken en woningen en efficiënter rijdende auto’s en vrachtwagens, is de eerste en goedkoopste stap. Met de huidige energie efficiëntie zou in 2050 de uitstoot 34 gigaton hoger liggen door een blijvend groeiende economie. Toegenomen efficiëntie compenseert dit volledig, ” zo stelt Gerben Hieminga, energie-econoom bij het Economisch Bureau van ING.

ING stelt verder dat van grootschalige implementatie van zonne- en windenergie een omschakeling moet komen,m die leidt tot veel lagere uitstoot van koolstofdioxide. De economen van de bank stellen dat er in 990 miljoen elektrische voertuigen op de planeet moeten rijden. Dat is wel erg veel, nu rijden er ruim een miljard voertuigen. Er moet dus flink vervangen gaan worden. In Nederland zullen in 2030 geen voertuigen meer worden verkocht met een 'fossiele brandstofmotor'. ING verwacht dat wind en zon tweederde van de energiebehoefte voor hun rekening zullen nemen, wereldwijd. Nu is nog tweederde opgewekt uit fossiele bronnen.

Om tot de gewenste reducties van CO2 uitstoot te komen, is gericht en effectief overheidsbeleid van cruciaal belang, zegt ING.

DEEL HET