Toyota en Hino gezamenlijk in waterstofproject

Toyota en truckbouwer Hino, waarin Toyota een deelneming heeft, hebben een drie-assige bakwagen gebouwd die is uitgerust met twee brandstofcellen zoals die ook in de Toyota Mirai personenauto wordt ingebouwd. Daarmee ontstaat een actieradius van 600 kilometer.

Hino stelde een chassis van een Profia bakwagen ter beschikking dat goed is voor een GVW van 25 ton. Het chassis is speciaal aangepast om de beide brandstofcellen en het Lithium-Ion batterijpakket een plekje te kunnen geven, aldus Toyota. Met een lengte van twaalf meter en een breedte van 2,49 meter en 3,78 meter hoog, heeft de waterstoftruck bijna Europese afmetingen. Beide bedrijven stellen dat deze concepttruck het ideale midden houdt tussen wat actieradius, laadvermogen en snelheid van waterstof tanken.

Beide merken positioneren waterstof als een belangrijke energiedrager voor de toekomst van het wegvervoer en werken al geruime tijd samen. Zo levert Toyota de brandstofcellen, maar ontwikkelde Hino de regelsystemen voor een optimale hybride inzet. Beide bedrijven demonstreerden in 2003 hun eerste bus met een aandrijflijn  met waterstof als basis.  

Vermeldenswaard is nog dat sinds 2018, Hino een joint-venture heeft met Traton.

DEEL HET