Volvo FE op CNG in huisvuilwerk

Huisvuilverwerker Dar uit Nijmegen heeft volgens Volvo de primeur met de eerste twee Volvo FE CNG trucks in Europa. De Volvo FE chassis zijn voorzien van respectievelijk een VDK kraak-persopbouw en een Haller zijladersysteem. De nieuwe Volvo FE CNG inzamelingstrucks passen in het mvo en duurzaamheidsbeleid van Dar. De trucks werden geleverd door Volvo Trucks-dealer BAS Nijmegen.

De Volvo FE CNG wordt aangedreven door een nieuwe 9-liter Euro VI-gasmotor met bougieontsteking die 320 pk en 1356 Nm koppel levert. Dankzij de geheel automatische transmissie behoudt de truck dezelfde rijeigenschappen en productiviteit als de Volvo FE met dieselmotor. De automatische transmissie geeft ook een snellere respons van de aandrijflijn, zegt Volvo.

De nieuwe motor draait ook op biogas. Wanneer de gebruikte methaan een biogas is (groen gas), dat wil zeggen op basis van biologische materialen, is de uitstoot van CO2 ruim zeventig procent lager dan van een dieseltruck. En dat betekent een grote winst voor het milieu. Daarnaast zorgt de lage uitstoot van schadelijke deeltjes zoals roet en het lagere geluidsniveau juist in de stad voor een forse verbetering van de leefomgeving. De Volvo FE is bij uitstek geschikt voor een veilige en efficiente inzet in druk stedelijk verkeer. Onder andere vanwege de lage instap en het goede zichtveld, nog eens versterkt door extra ramen in het portier en in dit geval aangevuld met een bird-view 360º camerasysteem.” 


DEEL HET