Volvo Group en Daimler Truck samen in Fuel Cell systemen

Volvo Group en Daimler Trucks sluiten een joint venture waarin samen brandstofcel systemen ontwikkeld, geproduceerd en vermarkt gaan worden. Eerder werd al een intentieverklaring ondertekend maar de kogel is nu door de kerk.

Volvo neemt voor een bedrag van rond de 600 miljoen Euro voor 50% deel in Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co KG. Als de Europese mededingings autoriteiten daar goedkeuring aan geven dan zal deze deal begin 2021 beklonken worden. De joint venture zal gebruik maken van de expertise en de ervaring die Daimler al tientalen jaren heeft opgedaan. 

Voor zowel Volvo als Daimler is het duidelijk dat waterstof als brandstof met een brandstofcel als opwekker van elektriciteit de belangrijkste stap vormt naar emissie vrij transport in de toekomst. Samen met baterij- elektrische voertuigen zal deze ontwikkeling het mogelijk maken om te voldoen aan de eisen die gesteld worden aan CO2 neutraal transport. Hiermee commiteren de beide bedrijven zich aan het klimaatakkoord van Parijs.

De ontwikkeling van brandstofcellen vindt niet alleen plaats voor het wegtransport, maar ook voor andere toepassingen zoals het opwekken van stroom. Er wordt gewerkt aan een systeem dat met verschillende versies vermogens kan leveren voor diverse toepassingen.

Daimler kondigde eerder al aan dat de verwachting is dat in 2025 de eerste waterstof truck van Mercedes op de markt zal verschijnen. De baterij elektrische eActros Longhaul zal een jaar eerder productierijp zijn.

DEEL HET